نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار گروه مدیریت آموزشی، دانشکده هدی، قم، ایران
چکیده
تازه های تحقیق
پرورش ارزشهای تعلیم و تعلّم به عنوان محور ثقل و عامل اصلی تحول فرهنگ یادگیری دانشجویان شناخته میشود. بازنگری و توسعه ارزشهای حقیقی علم اندوزی از ضروریات تحول فرهنگ یادگیری دانشجویان به شمار میرود. فرهنگ متشکل از مجموعه ارزشها، هنجارها، اصول و باورهای اعضا میباشد، اگر ارزشهای مطرح در آن با نواقص جدی همراه باشند، دیگر نمیتوان آن فرهنگ را فرهنگی قوی و با اصالت نام نهاد که هدایتکننده منش و رفتار عاملان یادگیری باشد. در موقعیتهای یادگیری، دانشجویان و اعضای هیأت علمی باید حامل ارزشهای علمی و توسعهدهنده اصول آن باشند. پرورش ارزشهای تعلیم و تعلّم از چهار مقوله فرعیِ: توسعه ارزشهای علمی و آکادمی، توسعه اخلاق دانشجویی، تغییر نگرش استادان به علمورزی و توسعه صفات و ارزشهای معلمی تشکیل شده است.
موجبات علّی شامل عواملی میشوند که به طور مستقیم به پدیده اصلی پژوهش مربوط میشود. در این پژوهش موجبات علّی تحول فرهنگ یادگیری دانشجویان از چهار مقوله اصلی: منش علمی، جذب و پذیرش، مدیریت دانشگاهمحور و تعاملات علمی تشکیل شدند. شرایط زمینهای نیز موقعیتی را ایجاد میکنند که در آن راهبردها میتوانند بر پدیده اصلی پژوهش اثرگذار باشند. راهبردها و پدیده محوری متأثر از شرایط و بستری هستند که در آن به وقوع میپیوندند. در این پژوهش شرایط زمینهای تحول فرهنگ یادگیری دانشجویان از پنج مقوله اصلیِ: فرهنگ نقد، منابع و ظرفیتها، فضا سازی، اصلاح ساختار داخلی و بسترسازی تحول تشکیل شدند. بسترسازی تحول میتواند نقش زیادی را در تبیین شرایط زمینهای ایفا نماید. ایجاد تغییر در متن سازمان دانشگاه به عنوان یک محیط پیچیده کار آسانی نیست. احساس نیاز به تغییر میتواند با توجه و درک نگاه عمومی جامعه دانشگاه بهشتی به تغییر فرهنگ یادگیری، استفاده از مدیریت برداشت و عطفِ توجه جامعه علمی به لزوم تغییر فرهنگ یادگیری، فراهم ساختن شرایط لازم جهت طرح واقعگرایانهی ضعفها و مسائل موجود و تحقیق پیرامون آنها و ایجاد انگیزه لازم در استادان برای تغییر وضعیت فرهنگ یادگیری صورت پذیرد. همچنین لازم است که جهت بسترسازی تحول، نوعی مطالبهگری اجتماعی برای تغییر و بهبود وجود داشته باشد. به بیان دیگر باید نظام اجتماعی حاکم بر دانشگاه از بازتولید و حفظ وضع موجود روی گردانده و طالب تغییر و تعالی وضعیت یادگیری و یاددهی باشد. روحیه تغییر و رشد در نهادهای اجتماعی ایجاد شده و بر مسئولیتپذیری و حرکت و پیشرفت در دانشگاه تأکید ورزد. جهت پرورش ارزشهای تعلیم، تعلّم و تحول فرهنگ یادگیری دانشجویان باید راهبردها و مکانیسمهایی اساسی به کار گرفته شود. این راهبردها به دو دسته راهبردهای تعالیبخشی و ساختاربخشی تقسیم شدند. منظور از راهبردهای تعالیبخشی مجموعه اقدامات و راهکارهایی است که جنبه نرمافزاری داشته و با بعد انسانی (عاملان یادگیری اعم از مدیران آموزشی، اعضای هیأت علمی، دانشجویان) ارتباط دارد. راهبردهای تعالیبخشی شامل مقولات فرعی (ایجاد انگیزه و افق یادگیری، توسعه پویایی علمی، بهبود کیفیت زندگی اعضای هیأت علمی دانشگاه، توانمندسازی استادان و گروههای آموزشی) میگردد. منظور از راهبردهای ساختاربخشی نیز مجموعه اقدامات و راهکارهایی است که با بعد ساختاری و برنامههای دانشگاه ارتباط دارد. خرده مقولات مطرح در این بعد شامل: گسترش ارتباط دانشگاه با صنعت و کاربردی سازی علم، بهبود برنامهریزی و محتوای آموزشی، اصلاح سیستم ارزیابی عملکرد و اصلاح قوانین و آییننامهها میگردد. شرایط مداخلهگر به عنوان زمینهی وسیعتری نسبت به تحول فرهنگ یادگیری دانشجویان در نظر گرفته میشود که میتواند موجبات تسهیل یا محدودیت راهبردها و پرورش ارزشهای تعلیم و تعلّم را فراهم کند. وضعیت موجود فرهنگ یادگیری دانشجویان و بخش عمدهای از آسیبهای مطرح در آن منبعث از شرایط بیرونی دانشگاه و بستر عام آن میباشد. مقولهی مدیریت اجتماعی نقش اساسی را در تبیین شرایط مداخلهگر ایفا مینماید. فرایند تحول فرهنگ یادگیری دانشجویان تحت تأثیر شرایط زمینهای و مداخلهگر، پیامدهای مختلفی به همراه دارد. این پیامدها در قالب یک مقوله کلی اعتلای علمی و اجتماعی دستهبندی گردید.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسنده [English]
The aim of the current research is to validate the framework of the change of students' learning culture. The current research is fundamental in terms of its purpose. Also, in terms of the method of data collection it was done by survey method. In this research, the opinions of 260 faculty members of Shahid Beheshti University were obtained through the implementation of a researcher-made questionnaire and they were examined using stratified random sampling. The face and content validity of the questionnaire were approved by experts in the area of higher education as well as university culture, and the reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha coefficient; it was higher than (0.70). To analyze the data obtained from the implementation of the questionnaire, first and second confirmatory factor analysis (CFI) tests and structural equation modeling (SEM) were used through statistical software (Amos Graphics). Finally, a comprehensive framework for the change of students' learning culture was approved.
کلیدواژهها [English]