نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه قم، قم ، ایران
2 کارشناس ارشد، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه قم، قم ، ایران
چکیده
تازه های تحقیق
این پژوهش با هدف بررسی میزان توجه به مفاهیم مدیریت دانش در کتابهای درسی دورة ابتدایی انجام شد.با توجه به اینکه مفاهیم مدیریت دانش از نظر اهمیت، بهطور تدریجی از پایة اول تا ششم افزایش یافتهاند، این روند کاملاً طبیعی به نظر میرسد. با رشد فکری کودکان و ارتقای سطح تحصیلات، هر سال توجه بیشتری به این مفاهیم معطوف شده است و نویسندگان نیز فرصتهای بیشتری را فراهم کردهاند. بااینحال، برخی از مفاهیم بیش از حد انتظار و برخی دیگر کمتر از حد انتظار مورد توجه قرار گرفتهاند. بنابراین، پیشنهاد میشود که به مفاهیمی مانند حفظ دانش و استفاده از دانش بیشتر توجه شود. طراحی بستهها و نرمافزارهای مرتبط با مؤلفههای حفظ و استفاده از دانش میتواند بهعنوان مکملی برای کتابهای درسی دورة ابتدایی مورد استفاده قرار گیرد.
مؤلفه شناخت دانش در میان مؤلفههای مدیریت دانش، بالاترین رتبه فراوانی را داراست و از نظر اهمیت، در جایگاه سوم قرار گرفته است. با تغییرات جزئی در ضریب اهمیت، این مؤلفه از پایه اول تا ششم بهطور تدریجی افزایش یافته و این روند کاملاً طبیعی به نظر میرسد. با توجه به رشد فکری کودکان و ارتقاء سطح تحصیلات، هر سال توجه بیشتری به مؤلفه شناخت دانش معطوف شده است و نویسندگان نیز فرصتهای بیشتری را فراهم کردهاند. این مؤلفه یکی از اصلیترین و مهمترین جنبههای مدیریت دانش است که باید در پایههای اول، دوم و سوم به آن توجه بیشتری شود. آموزش شناخت دانش باید با استفاده از روشهای نوین آموزشی و تدریس دروس عملی و مهارتی در راستای شناسایی مدیریت دانش مطمحنظر قرار گیرد.
مؤلفه اکتساب دانش در میان مؤلفههای مدیریت دانش رتبه سوم فراوانی را به خود اختصاص داده است و ضریب اهمیت آن جایگاه چهارم را دارد. مؤلفه توسعة دانش در میان مؤلفههای مدیریت دانش رتبة چهارم فراوانی را به خود اختصاص داده است و با توجه به ضریب اهمیت آن جایگاه دوم را دارد. اما با تغییر ضریب اهمیت آن از پایة اول تا ششم رشد نزولی و متفاوت داشته است. مؤلفة توزیع دانش در میان مؤلفههای مدیریت دانش رتبة دوم فراوانی را به خود اختصاص داده و ضریب اهمیت آن، جایگاه اول را دارد. با مقدار زیادی تغییر ضریب اهمیت آن از پایه اول تا ششم رشد متفاوت را در پی داشته و باید به این مؤلفه در پایههای اول، دوم، سوم، چهارم، پنجم توجه بیشتری شود چرا که بیشترین توجه به پایة ششم صورت گرفته است. مؤلفه استفاده از دانش در میان مؤلفههای مدیریت دانش، رتبه پنجم از نظر فراوانی و همچنین ضریب اهمیت آن نیز در جایگاه پنجم قرار دارد. این مؤلفه از پایه اول تا ششم با تغییرات قابل توجهی در ضریب اهمیت خود، بهطور تدریجی رشد کرده و هر سال توجه بیشتری به آن معطوف شده است.
مؤلفه حفظ دانش در میان مؤلفههای مدیریت دانش رتبه ششم فراوانی را به خود اختصاص داده است و ضریب اهمیت آن جایگاه ششم را دارد. با مقدار زیادی تغییر ضریب اهمیت آن از پایة اول تا ششم رشد متفاوت را در پی داشته و لازم است به این مؤلفه در پایههای اول، دوم و پنجم توجه بیشتری شود؛ چرا که بیشترین توجه به پایههای چهارم و ششم صورت گرفته است. اما نبست به مؤلفههای دیگر کمتر از حد انتظار به این مؤلفه توجه شده است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
The aim of this study was to analyze the content of elementary school textbooks in terms of the extent to which knowledge management concepts are addressed. This research was quantitative in approach and applied in purpose. The research community included all analyzed textbooks, from which 3,669 components were identified. Content analysis was used for this research; the unit of analysis was pages (text, exercises, images, footnotes), which were reviewed through studies, images, exercises, and activities. Initially, the identified concepts were categorized into six components of the knowledge management building model: knowledge recognition, knowledge acquisition, knowledge development, knowledge distribution, knowledge utilization, and knowledge preservation. Data collection tools included a researcher-made checklist. Subsequently, the collected data were analyzed using Excel software and descriptive statistical indices in the Shannon Entropy analytical process. The results showed that the knowledge recognition component had the highest frequency, while the knowledge preservation component had the lowest one. Additionally, among the textbooks, the science textbook paid more attention to knowledge management concepts in comparison to other textbooks. Among the knowledge management concepts, normalized data by textbooks showed the highest importance coefficient for the knowledge acquisition component; by grade, the knowledge distribution component had the highest importance coefficient; and overall, the knowledge recognition component ranked third based on both textbooks and grades.
کلیدواژهها [English]